Verlaten stoomdakpannenfabriek

Verlaten stoomdakpannenfabriek

Dit keer gingen we naar duitsland. Net over de grens ligt een verlaten fabriek.

In 1899 werd in Laar deze stoomdakpannenfabriek opgericht. De burgemeester Wilhelm Heinrichs was samen met een koopman uit Roermond Wilhelm Mallman en Peter Welters verantwoordelijk voor het bedrijf.
In 1919 koopt J.P. Brimges de fabriek. Hij werkte al 17 jaar voor het bedrijf. Sinds 1919 gaat de fabriek verder onder de naam Falzziegelwerk Brimges&co.

Urbexlocatie Duitsland Urbex, verlaten fabriek

In 1922 werd samen met twee andere fabrieken uit de buurt de aardewerkfabriek Willemse aangekocht. Brimges had al snel belangen in verschillende fabrieken en samenwerkingsverbanden in de buurt. Hij wist zijn dakpanfabriek uit te bouwen tot een grote naam in geheel Duitsland.

De markt van dakpannen bleef tot de zestiger jaren constant, maar daarna kwam er concurrentie van de betonpan en andere dakbedekkingen. De grotere fabrieken zoals Brimges investeerden in nieuwe tunnelovens. De kleinere fabrieken werden gesloten. Na een brand in de tachtiger jaren werd de fabriek opnieuw gebouwd, maar dan iets kleiner. In 1993 ging de fabriek failliet en sloot de deuren, sindsdien staat het leeg.