Sanatorium du Basil België

Ardennen, België, Urban exploring, Urbex, Verlaten ziekenhuis -

Sanatorium du Basil België

Verscholen op een heuvel in de Belgische Ardennen staat een groot gebouw dat bij veel urbexers bekend is, Sanatorium du Basil. De urbex locatie was goed te bereiken en aangezien er geen deuren meer in het gebouw zitten kan je zo naar binnen.

 Sanatorium-du-basil-Belgie-urbex

Door heel Europa werden meerdere sanatoria gebouwd voor de behandeling van tuberculose. Tuberculose (TBC) is een bacteriële infectieziekte die zorgt voor ontstekingen in het lichaam, vooral in de longen. TBC is lange tijd een fatale ziekte geweest. Het initiatief voor de bouw van dit sanatorium kwam in 1899 van de directeur van het Bacteriologisch Laboratorium. Rond 1900 werd er gestart met de bouw en in 1903 werden de eerste patiënten ontvangen.

De schone lucht en rustgevende omgeving zijn voor tuberculosepatiënten gunstig om te herstellen. Lange tijd stonden artsen machteloos, de enige remedie was frisse lucht en rusten. Het hoofdgebouw is op het zuiden gericht en zo ontworpen dat door de gebogen vorm de patiënten optimaal konden genieten van het zonlicht.

Sanatorium-du-basil-ardennen

Na deze periode werd van 2010 tot 2013 het gebouw gebruikt als psychiatrische instelling en als asielzoekerscentrum. Hierop werd het gebouw gesloten vanwege de enorme stookkosten, sindsdien staat het pand leeg. Wel heb ik het idee dat er wellicht in de toekomst nog wat mee gaat gebeuren. Op blogs van andere urbexers zag ik dat er veel spullen lagen en veel verwoest was, toen wij dit bezochten was er vrijwel niks meer te zien. Zelfs raam- en deurkozijnen waren professioneel verwijderd, dus misschien dat er een nieuw bestemmingsplan komt voor dit pand.

Sanatorium-du-basil-ardennen-zwembadSanatorium-du-basil-ardennen-urbex-belgieSanatorium-du-basil-ardennen-urbexUitzichtGang sanatorium du basilTrapSanatorium-du-basil-ardennen-belgie