Radio kootwijk

Radio kootwijk

Radio Kootwijk was vroeger een zenderpark op de Veluwe. Het complex bestond uit meerdere gebouwen, waaronder het kenmerkende ‘Gebouw A’. Het was bedoelt als een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en de koloniën, met als belangrijkste doel Nederlands-Indië. Het zenderpark werd gebouwd in 1918. 

In de tweede wereldoorlog werd de zender door de Duitse bezetters gebruikt om te communiceren met onderzeeboten van de Kriegsmarine. Toen de bevrijdingstroepen dichterbij kwamen hebben de Duitsers de zendmasten opgeblazen. Ze probeerde ook het hoofdgebouw te vernielen door er een mast op te laten vallen, het gebouw was echter te sterk om schade te krijgen. De zendingsapparatuur werd in 1947 vanuit de Sovjet Unie terug naar Nederland gehaald.

Langzaam begon Radio Kootwijk haar functie te verliezen, met name door de opkomst van betere technologie. In 1980 werd de laatste mast gesloopt en in 1999 verloor Radio Kootwijk haar zendfuncties.

Radio Kootwijk foto

Eind 2005 werd het vier kilometer lange hekwerk rond het terrein van het voormalig zenderpark verwijderd, waardoor wandelaars, fietsers en wild na 80 jaar weer vrij toegang hadden tot dit stuk Veluwe van in totaal 450 hectare grootte.

Na deze opening zijn gebouw H en F helaas wel beschadigd door brandstichting. 

Op 10 december 2009 nam Staatsbosbeheer het zendcomplex voor 1 euro over van de Dienst Landelijk gebied, waardoor het terrein na een eeuw terug was bij de oorspronkelijke eigenaar. Het koopcontract werd in een feestelijke ceremonie in Gebouw A getekend.

Op 18 februari 2010 besloot de gemeenteraad van Apeldoorn dat zendstation en dorp Radio Kootwijk een door de rijksoverheid beschermd dorpszicht zouden worden.

Radio Kootwijk toren