Piscine Solvay, Charleroi

Piscine Solvay, Charleroi

Architect Éléazar Cozac liet het gebouw in 1937 bouwen voor de fabriek L’Amicale Solvay. Hier kon het fabriekspersoneel ontspannen en genieten. Het bevatte een zwembad, theater en restaurant. Later zou er ook nog een casino worden toegevoegd. Na een tijdje werd het pand opengesteld voor publiek. In 1944 wordt het pand verkocht aan de Université Libre de Bruxelles.

Verlaten-moskee-charleroi

Door de jaren heen verouderde het gebouw. In de jaren '90 wegen de kosten niet meer op tegen de opbrengsten en dreigt het pand te moeten sluiten. In 1998 wordt al het zwembad gesloten, maar kan de universiteit nog gebruik maken van het theater en de cafetaria. Dit duurt tot 2004, daarna worden de deuren gesloten.

Verlaten-zwembad-urbex

In 2005 heeft een moslimgemeenschap plannen om het pand om te toveren tot moskee. Er wordt hard gewerkt aan de verbouwing, maar de werkzaamheden worden al snel neergelegd. Sindsdien staat Piscine du Mosq leeg. 

Verlaten-moskee-belgie-urbex

In 2017 verschijnt er een artikel dat de stad heeft besloten het pand te saneren. De geschatte kosten hiervoor bedragen €50.000 en moet worden betaalt door de particuliere eigenaar, maar dat is nog niet betaald, hierdoor konden wij nog een kijkje nemen :)

verlaten-gebouw-belgie