Fort de la chartreuse

Fort de la chartreuse

Dit is een plek die al lang op onze planning stond. Fort de la charteuse is een bekende legale urbex locatie waar ook al meerdere blogs over geschreven zijn en video's over gemaakt zijn. Ook heb ik al een aantal keer een nieuwsbericht voorbij zien komen over deze plek, ik ben benieuwd!

Trappenhuis-urbex

De locatie was makkelijk te bereiken en ligt niet ver van Nederland. We parkeerden de auto konden zo het terrein oplopen, de poort stond gewoon open. We kwamen bij het eerste gebouw en konden ook hier gemakkelijk naar binnen. Er waren ook 2 mensen bezig met een photoshoot in dit gebouw. Ik had al gelezen dat dit inderdaad een geliefde foto locatie is. We raakten aan de praat en de man vertelde dat op het dak van dit gebouw vaak raves zijn, voornamelijk in de corona periode. Dit was ook wel te merken aan de hoeveelheid lege blikjes en ander afval dat overal lag. Verderop kwamen we nog een meisje met een hond tegen die graffiti stond te spuiten op de muren. 

Fort-de-la-charteuse

Urbex-locatie-belgie-fortGraffiti-art-urbex

Hierna gingen we naar het gebouw ernaast. Ook hier kan je gewoon naar binnen lopen. Hier waren ontzettend veel gangetjes en kamertjes. Verder was er ook een grote kelder en grote trappenhuizen. We hebben hier lang lopen dwalen. Ook kwamen we hier nog een ander groepje Nederlanders tegen die hier ook aan het urbexen waren. 

trappenhuis-fort-de-la-charteuse

Het dak is voor meer dan de helft ingestort. Alles zit vol graffiti en de natuur heeft de overhand genomen. Dit gebouw is erg indrukwekkend. In bijna elke kamer is weer iets nieuws te zien.

gebouw-2-Fort-de-la-chartreuse-luik

Daarna gingen we naar nog een klein gebouwtje ernaast. Het gebouw bestaat voornamelijk uit een grote ruimte met hoge ramen. Ik denk dat dit misschien een gymzaal geweest is. Het gebouw was in zeer slechte staat, het dak was half ingestort en het deel dat er nog op zat hoorden we kraken. 

Fort-de-la-charteuse-gymzaal?

Hierna liepen we richting een naastgelegen park. Hier waren veel mensen die hun hond uitlieten, omdat het al fort al zo lang leeg staat is het hier behoorlijk vol gegroeid, ideaal voor een mooie wandeling dus. In dit park vonden we ook een soort fort en protestdoeken, de meeste tekst stond in het Frans maar wat we eruit op konden maken is dat ze hier appartementen willen gaan bouwen, zonde. Dus heb je deze locatie op het oog? Wacht niet te lang. 

Poort-fort-de-la-chartreuse

Het fort dat we tegenkwamen was voornamelijk gebouwd van hout. Het zag er een beetje uit als een boomhut. 

Boomhut

Hierna liepen we weer richting een gebouw, ook hier konden we zo binnen stappen. Dit gebouw was niet heel groot en had veel open haarden, ik denk dat dit misschien woningen geweest zijn. 

openhaard

Toen we hier waren uitgekeken liepen we om het gebouw, achter het gebouw bevond zich nog een gebouw, maar ik denk dat dit meer voor opslag of iets in die richting diende, het was hier namelijk geen enkel raam. Binnen was verder niet heel veel bijzonders te zien. 

We gingen weer verder en liepen langs een soort toiletgebouw, het waren allemaal kleine hokjes. 

Toiletgebouw?Fort-de-la-chartreuse

Bij het laatste gebouw dat we bezochten zaten een paar mannen met een hond in de deuropening bier te drinken, ik denk dat dit daklozen waren die hier verblijven. Binnen stonk het ook sterk naar pis en lag er kak op de grond. We hebben hier snel een rondje gelopen en zijn weer vertrokken. 

Urbex-luik

Geschiedenis

De heuvel Mont Cornillon in Luik was sinds 1124 de locatie van een klooster. In 1360 namen de kartuizer monniken het klooster over, die ook de naam aan het latere fort gaven. De Kartuizers verlieten het klooster in 1793.

Door de strategische ligging werd de heuvel in 1794 tijdens de Eerste Coalitieoorlog nog gebruikt door de Oostenrijkers in de verdedigingslinie langs Maas en Ourthe tijdens de Franse opmars. 

Tunneltje-fort-de-la-chartreuse

In 1817 werd Fort de la Chartreuse gebouwd in opdracht van Koning Willem om de Belgische stad Luik te kunnen verdedigen. Na de Belgische Revolutie in 1830 kwam het fort handen van de Belgen.

Op 5 augustus 1914 werden verschillende forten van de stad door Duitse troepen aangevallen, waaronder Fort de la Chartreuse. Ondanks de dikke muren wisten de Duitsers binnen twee dagen binnen te dringen en de forten te veroveren. Op 8 augustus 1914 werd Fort de la Chartreuse veroverd en trokken de Duitsers verder de stad binnen.

In zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog dient Fort de la Chartreuse als gevangenis. In deze periode zijn 49 gevangenen omgekomen en op het terrein begraven. Naast de hoofdingang is voor hen een gedenkplaats ingericht. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als militair ziekenhuis voor de Amerikaanse geallieerden. Daarna werd het fort als kazerne gebruikt. 

Vanaf 1982 begonnen de eenheden die zich hier nog bevonden te verhuizen naar andere kazernes. Sinds 1988 waren alle soldaten verdwenen en sindsdien is het fort verlaten.

Tunnel-fort-de-la-charteuse-urbex

Ben jij fan van urbex? Bekijk al onze bezochte urbex locaties op onze blog pagina 'outsider planet'. 

En wist je dat wij een streetwear brand zijn?

Outsider apparel is een unisex kledingmerk. Onze missie is om mensen te laten ontdekken en niet alleen in hun kledingstijl. Ontdekken van nieuwe plaatsen, verlaten gebouwen en plekken. Wij zijn een merk voor creatieve mensen en ontdekkers die ook wel van een beetje spanning houden.