Station As

Station As

Het station is rond 1875 gebouwd. Tijdens groei van steenkoolmijnen is het station uitgebreid. Jarenlang speelde Station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen. 

Nadat er in 1915 een ringspoorlijn kwam, verloor het station zijn belang en werd het een doorgangsstation. Het goederenstation diende vanaf dan vooral voor locale bedrijven. In 1959 werd het verkeer op de lijk naar Maaseik stopgezet en in 1983 ook het reizigersverkeer.

Er zijn een stuk of 15 wagons te zien. De meeste zijn helaas afgesloten. Bij 1 wagon konden we naar binnen, helaas is het interieur van deze wagon behoorlijk vernield, overal ligt glas. De meeste banken zijn nog wel in tact. Tussen de lege blikjes redbull en bier staan potten met planten, weird. Sommige wagons zijn aan de buitenkant bespoten met graffiti en straatkunst.

Achter een loods staat nog een trein. Je kunt zelfs in de rangeerloc klimmen, het besturingssysteem valt bijna van ellende uit elkaar. Verder is er veel troep maar niet veel bijzonders te zien. 

Even verder op staat een hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Zo heb je een weids zicht over de stationsite en het omliggende Nationaal Park de Hoge Kempen. Het voormalige stationnetje van As is nu een café-restaurant, het perron dient als terras.